Αντιγράφοντας τους γονείς!

Αντιγράφοντας τους γονείς!

Τις βλέπαμε να βάφονται στον καθρέφτη κι αρπάζαμε κρυφά τα καλλυντικά τους για να τις μιμηθούμε, κι ας γινόμαστε σαν κλόουν. Μέναμε με το στόμα ανοιχτό όταν ζητωκραύγαζαν για την αγαπημένη τους ομάδα κι εμείς κλωτσάγαμε προσποιούμενοι πως βάζαμε γκολ. Αυτό που μετρούσε για εμάς, ήταν να τους μοιάσουμε με κάθε τρόπο. Θυμάμαι κι εγώ τον εαυτό μου να μιμούμαι τον μπαμπά μου, βέβαια σε ηλικία 4 ετών. Ετοιμαζόμασταν να φύγουμε για τριήμερο κι εκείνος ξυριζόταν στο μπάνιο, ενώ εγώ πριν προλάβει να πει κιχ, είχα πάρει το ξυραφάκι του κι άρχισα να ξυρίζομαι. Ευτυχώς, η υπόθεση ξύρισμα είχε αίσιο τέλος, αλλά όπως και να έχει ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο.

Ας μιλήσουμε όμως για πιο καθημερινά και συνηθισμένα παραδείγματα, όπως η συμπεριφορά και το φαγητό. Το μυαλό των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι κι απορροφά κάθε λέξη, έκφραση και πράξη και την αντιγράφει. Σκοπός σας λοιπόν, είναι αυτά που κοπιάρει να έχουν μόνο θετική επιρροή στην συναισθηματική αλλά κι εκπαιδευτική πορεία της ζωής του.

 
 

Συμπεριφορά: Ευχαριστώ – Παρακαλώ.

Όταν το παιδί σας έχει ως παράδειγμα την δική σας συνεπή ευγένεια, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει κι εκείνο τους κανόνες ευγένειας.

Η σχέση των γονιών:

Όσο εκνευρισμένοι κι αν είστε από το στρες, τις υποχρεώσεις και την τριβή προσέξτε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε μπροστά στα παιδιά. Αν ακούσουν βρισιές από το στόμα σας, το σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό θα τις ακούσετε κι από το δικό τους. Είναι προτιμότερο αν δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε και να συζητήσετε οι δυο σας αργότερα, να πείτε: "Με θυμώνει, με στεναχωρεί αυτή σου η συμπεριφορά αλλά θα τα πούμε αργότερα ή αύριο". Έτσι τα παιδιά θα ξέρουν, πως ακόμα κι όταν αντιμετωπίσουν μια κρίση με κάποιο πρόσωπο μπορούν να την λύσουν με ηρεμία και σεβασμό.

Θέματα υγείας και ασφάλειας:

Μην ξεχνάτε ποτέ την ζώνη στο αυτοκίνητο, γιατί θα θεωρήσει πως αφού οι γονείς μου την θεωρούν περιττή, τότε είναι.

Τηλεόραση:

Μην απασχολείστε με τις ώρες με την τηλεόραση γιατί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για το μικρό σας. Αφού δείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα, παίξτε μαζί ή κάντε μια ωραία βόλτα στο πάρκο ή τη γειτονιά.

Φαγητό:

Επιλέξτε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής τον οποίο θα θελήσει και εκείνο να ακολουθήσει. Ανεξάρτητα από τις διατροφικές επιλογές που κάνετε για το μικρό σας, θα πρέπει κι εσείς να τρέφεστε ισορροπημένα. Αν το παιδί έχει την εικόνα των γονιών που τρέφονται με junk, τότε θα μάθει πως αυτό το φαγητό είναι και το κατάλληλο. Δίχως στερήσεις και υπερβολές μπορείτε να καθορίσετε μια ελεύθερη ημέρα στο Σαβ/κο που να τρώτε όλοι μαζί κάτι "απαγορευμένο" όπως σουβλάκια ή pizza.

Δώστε στα παιδιά σας ένα καλό παράδειγμα αγάπης, σεβασμού κι ισορροπίας μέσα από τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...