Παιδί και κατοικίδια: 5 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα ζωάκι

Παιδί και κατοικίδια: 5 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα ζωάκι

Εάν ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε ένα νέο μέλος στην οικογένεια και αναρωτιέστε πως θα συνυπάρξει αρμονικά με το κατοικίδιο σας, μην ανησυχείτε καθόλου. Εάν πάλι υπάρχει ήδη ένα παιδί, σας δίνουμε 5 λόγους για να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο!

1. Ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και της υγείας.

 

Το πέταγμα της μπάλας, η βόλτα και το κυνηγητό είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο οργανισμός από την άσκηση. Λιγότερο γνωστά προτερήματα είναι η ανοσία που αναπτύσσουν στις αλλεργίες, η παράλληλη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ελάττωση της πίεσης του αίματος και της πιθανότητας να αναπτύξουν άσθμα.

2. Ανάπτυξη της κοινωνικότητας.

 

Το χτίσιμο μιας σχέσης με το κατοικίδιο, είναι πολύ πιθανόν να εκπαιδεύσει και να εξοικειώσει το παιδί σας για τις ανθρώπινες διαπροσωπικές του σχέσεις. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με ζώα, μαθαίνουν για την σημασία της φιλίας, μαθαίνουν να δίνουν και να παίρνουν αγάπη και έτσι αναπτύσσουν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες σε σχέση με τα παιδιά που δεν είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Επιπλέον, ένα μικρό ζωάκι είναι πραγματικός πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, οπότε και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ παιδιών, κατά την καθημερινή τους βόλτα στο πάρκο.

3. Ανάπτυξη και εξέλιξη των συναισθημάτων.

 
 

Η ανάληψη ευθυνών, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά όταν μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με κατοικίδια. Αυτό επιταχύνει την συναισθηματική τους ανάπτυξη, όπως επίσης είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει και την αυτοεκτίμηση τους, καθώς από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα και να νιώθουν πιο σίγουροι για τις ικανότητες τους. Ακόμα, τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με ζώα, νιώθουν περισσότερη ασφάλεια, λιγότερο άγχος και έχουν καθημερινά καλή διάθεση!

4. Διαπαιδαγώγηση.

 
 

Αγοράστε βιβλία που περιέχουν πληροφορίες για το κατοικίδιο σας και την εκπαίδευση του και διαβάστε τα μαζί με το παιδί σας. Είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο θα το ενδιαφέρει και θα δώσει την απαραίτητη σημασία. Παράλληλα, η ιδιοκτησία ενός μικρού ζώου, μπορεί να παρέχει σημαντικά μαθήματα για την ζωή, όπως είναι η γέννηση, η αναπαραγωγή, τα ατυχήματα και ο θάνατος. Παρατηρώντας την συμπεριφορά των ζώων, τα παιδιά εξοικειώνονται με έννοιες, τις οποίες θα συναντήσουν στο μέλλον τους, καθώς αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταπεξέρχονται συναισθηματικά σε σημαντικές αλλαγές.

5. Συντροφιά και διασκέδαση.

 
 

Ο σκύλος δεν αποκαλείται τυχαία "ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου". Πόσες φορές έχετε μιλήσει στο κατοικίδιο σας; Σε οικογένειες που υπάρχει μόνον ένα παιδί, ένας σκύλος ή μια γατούλα αλλά ακόμα και μερικά ψαράκια σε μια γυάλα, μπορούν να λειτουργήσουν ως η καλύτερη συντροφιά και διασκέδαση για το παιδί. Θα παίξει, θα μιλήσει, θα γελάσει!

Σαφώς πριν να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, ή όταν ετοιμάζεστε για τον ερχομό του μωρού σας, θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογοι έλεγχοι και εξετάσεις από τον κτηνίατρο για τυχόν παράσιτα, ή να περάσουν από κάποια ειδική εκπαίδευση όταν υπάρχουν προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και το ίδιο το κατοικίδιο θα υποστεί μια σημαντική αλλαγή με τον ερχομό του παιδιού σας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...