Λέξεις που ενοχλούν!

Λέξεις που ενοχλούν!

Με ενοχλεί ή καλύτερα με ενοχλούν κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούν κάποιοι, ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν, κάποιες πρακτικές, κάποιες συμπεριφορές. Κάποτε είχα μια κουβέντα με μία φίλη μου, που είχε χάσει τον άνδρα της νέα και μεγάλωσε μόνη στην κυριολεξία 3 παιδιά, ενώ κατά το σύνηθες, πολλοί είχαν υποσχεθεί συμπαράσταση αλλά μετά εξαφανίστηκαν.

-Ποτέ δεν επέτρεψα τα παιδιά μου να νοιώσουν ορφανά, μου είχε πει, και μία φορά που μία γνωστή της είπε: αχ τα παιδάκια σου είναι ορφανά, της απάντησε: κάνεις λάθος τα παιδιά μου έχουν ΜΑΝΑ!

Η λέξη ορφανός με ενοχλεί πολύ, καθώς κρύβει μέσα της μία διάσταση λύπησης, που την απεχθάνομαι. Δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά. Υπάρχουν παιδιά μόνα, που η ζωή, η τύχη ή η μοίρα τα στέρησε από τους γονείς τους. Υπάρχει όμως η λέξη κακία, η λέξη λησμονιά, η λέξη απανθρωπιά, όχι η λέξη ορφάνια. Γνωρίζω πολλά παιδιά που μεγάλωσαν μόνα, που όμως δεν καλύφθηκαν πίσω από αυτή την κατάσταση, για να βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μην επιτύχουν στη ζωή τους ή να επιλέξουν δρόμους επικίνδυνους για αυτά.

Απεναντίας, γνωρίζω πολλά παιδιά με γονείς που πάντα ψάχνουν ελαφρυντικά & αναζητούν δικαιολογίες για κάθε αποτυχία, Δεν μου αρέσει λοιπόν η λέξη ορφανός, γιατί θεωρώ πως αυτά τα παιδιά δεν είχαν ποτέ την ανάγκη ούτε των χρημάτων μας, ούτε της λύπησής μας.

Είχαν ανάγκη την αγάπη μας…

το ενδιαφέρον μας, ένα τηλέφωνο βρε αδερφέ. Όμως συχνά στην Ελληνική κοινωνία συμβαίνει τούτο. Στην κηδεία κάποιου που αφήνει παιδιά πίσω του, ο κόσμος είναι πολύς και όλος αυτός ο κόσμος διατείνεται πως θα σταθεί δίπλα στη Χήρα, στον Χήρο ή στα παιδιά. Στα σαράντα ο κόσμος πολύς μεν αλλά λιγότερος από την κηδεία. Τα τηλέφωνα χτυπάνε τον πρώτο μήνα για συμπαράσταση από φίλους και γνωστούς. Το δεύτερο μήνα λιγότερα, στον χρόνο ελάχιστα. Έτσι ξεχνάμε τον αδερφό που χάσαμε, τον φίλο, τον συνάδερφο, κάποιες φορές τον μνημονεύουμε στην κουβέντα μας και η ενοχή μας απλά μας δημιουργεί μια μορφή λύπησης, που είναι ανεπίτρεπτη, κάθε φορά που αντικρίζουμε τα παιδιά του.

Παιδιά μόνα πάντα θα υπάρχουν, παιδιά που το αύριο θα είναι αβέβαιο, πολιτείες, εκκλησίες, κράτος συχνά απόντες..

Ορφανά όχι όμως, αφού ορφανοί άνθρωποι από συναισθήματα υπάρχουν πολλοί, γιατί θυμούνται τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, συγκινούνται κάθε φορά που βλέπουν ανάλογα ρεπορτάζ στην τηλεόραση αλλά δεν προχωρούν στην επόμενη φάση που θα έπρεπε να είναι η πράξη: Δείχνω έμπρακτα πως είμαι δίπλα τους, πως τα αγαπώ, πως τα σκέφτομαι.

Υπάρχουν επίσης νέοι, που κάποια στιγμή έχασαν την ελπίδα τους, στάθηκαν μόνοι απέναντι στον φόβο, που με πείσμα όμως θα συνεχίζουν τη ζωή τους, έστω και μοναχική, με μια λεπτομέρεια, πως ποτέ δε θα ξεχάσουν πως εσύ-εγώ- αυτός, ο συγγενής, ο φίλος, ο γνωστός δε σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο απλά για ένα: είσαι καλά, για ένα χρειάζεσαι κάτι. Πως μία κοινωνία τους κλείνει την πόρτα. Και αυτό που μένει είναι η ελπίδα για κάτι καλύτερο καθώς το μεγαλύτερο φάρμακο τελικά απέναντι στην αδιαφορία είναι ναι η ελπίδα!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...