Σχολική Βία

Σχολική Βία

Καθόμουν πριν αρκετά χρόνια άφωνη μπροστά στην τηλεόραση. Ένα παιδί στην Βέροια, ο Άλεξ, είχε εξαφανιστεί, η μητέρα του αποτελούσε μία τραγική φιγούρα και χρόνια μετά και μόνο που το σκέφτομαι παγώνω. Η Ελλάδα, μία χώρα που δεν είχε κρούσματα βίας μεταξύ μαθητών, με αυτή την υπόθεση μπήκε στον χορό της επιθετικότητας, της βίας και του φόβου.

Λίγα χρόνια μετά ένα παιδί που ήταν φοιτητής σε μία σχολή του ΟΑΕΔ, μπήκε στο σχολείο με όπλο και τραυμάτισε έναν συμμαθητή του και κατόπιν αυτοκτόνησε. Εκεί, που παλιά βλέπαμε στην τηλεόραση βίαια περιστατικά στα σχολεία του εξωτερικού και μας φαινόταν σαν ταινία περιπέτειας στον κινηματογράφο, βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με μία άλλη πραγματικότητα που τρομάζει. Εκεί που παλιά επίσης η μάνα έστελνε το παιδί στο σχολείο και ένιωθε ασφάλεια, τώρα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Πως από μία φιλήσυχη σχολική κοινότητα, με ελάχιστες εκτροπές περάσαμε σε καθημερινά φαινόμενα βίας στα σχολεία, αυτό είναι ένα φαινόμενο που οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι σαφώς το εξετάζουν ενδελεχώς.

Όμως, αν κοιτάξουμε γύρω μας, με ευκολία μπορούμε να διαπιστώσουμε πως κάποια πράγματα μπορούν να εξηγηθούν με την απλή λογική: παιδιά καταπιεσμένα, υπερ - προστατευμένα, αναζητούν εκτόνωση. Από την άλλη κάποια άλλα με γονείς αδιάφορους. Παιδιά που δεν μπορούν να εκδηλώσουν και να εκφράσουν κάπου την ενεργητικότητα τους, ούτε στο σχολείο ούτε έξω από αυτό. Μία τηλεόραση που θεοποιεί κάθε μοντέλο βίας. Ένα σχολείο που ενισχύει τη βαθμοθηρία, την ανισότητα, δε συμβάλλει στην ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αδικία, ανεργία, κρίση, κατάρρευση κάθε ηθικής αξίας. Μεγάλοι που αποτελούν λανθασμένα πρότυπα. Ρατσισμός και ιδεοληψίες χωρίς όρια. Μία κοινωνία εν γένει ρευστή. Παλιά η οικογένεια ήταν το αντίβαρο για ότι δεν πήγαινε καλά στο σχολείο και το αντίθετο… Τώρα πολλά πράγματα κλίνουν μόνο προς τη μία πλευρά.

Και μου έρχεται στο νου ο τίτλος του βιβλίου, του ψυχίατρου Νίκου Σιδέρη: "Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!" (εκδόσεις Μεταίχμιο), και όπως συμπληρώνει:

Ένα παιδί δεν χορταίνει με ύλη, χορταίνει με αγάπη και η αγάπη είναι το κοινό νόμισμα στο οποίο μετατρέπονται τα πάντα στην εμπειρία του παιδιού. Ο,τι και να ζήσει ένα παιδί το μετατρέπει σε αγάπη. Αν η οποιαδήποτε εμπειρία δεν έχει αγάπη μέσα της, είναι άνευ σημασίας.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...