Γιατί γίνεσαι μητέρα;

Γιατί γίνεσαι μητέρα;

Το να γίνεις μητέρα δεν σημαίνει ότι παθαίνεις μετάλλαξη, ότι γίνεσαι ένα νέο είδος ανθρώπου. Το είδος που μπορεί να ταΐσει, να ντύσει, να κοιμίσει, να κάνει μπάνιο, να κανακέψει, να ηρεμήσει ένα πλάσμα περίπου τέσσερις φορές μικρότερο από το δικό του μέγεθος. Ή τουλάχιστον, δεν σημαίνει ακριβώς αυτό. Φυσικά και αλλάζει όλη σου η ζωή. Φυσικά και μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις μόνο αυτά. Με το που γίνεσαι μητέρα πρέπει να κάνεις και αυτά. Μαζί με όσα έπρεπε να κάνεις και πριν.

Κι εκεί είναι που παθαίνεις τη μετάλλαξη. Γιατί πόσα καρπούζια μπορείς να χωρέσεις σε μια μασχάλη; Κι αν είσαι στην κατηγορία που έχει βοήθεια, μπορεί και να πιστέψεις ότι τα καταφέρνεις όλα. Γιατί, κακά τα ψέματα, κάτι θα υποφέρει. Είτε η δουλειά, είτε το σπίτι, είτε το παιδί. Ενίοτε και όλα μαζί. Αν δεν έχεις βοήθεια, το πιθανότερο είναι να υποφέρεις εσύ. Προσπαθώντας να τα καταφέρεις όλα μαζί, ταυτόχρονα.

Γιατί λοιπόν γίνεσαι μητέρα; Σίγουρα όχι για τη ρίζα που φτάνει τους πέντε πόντους μέχρι να βρεις χρόνο να βάψεις μαλλί. Σίγουρα επίσης, όχι γιατί σ’ αρέσει τόσο πολύ να φοράς τις ίδιες φόρμες μέσα κι έξω απ’ το σπίτι. (Και καλά, αν σ’αρέσουν οι φόρμες, πάσο. Αλλά αν τις φοράς γιατί δεν έχεις προλάβει να βάλεις πλυντήριο, είσαι δικιά μας κι εσύ). Ούτε γιατί η έννοια του shopping therapy περικλείεται στο φλέγον ερώτημα "να πάρω γυάλινο ή πλαστικό μπιμπερό;".

Επίσης, δεν είναι και πολύ δελεαστικές προοπτικές ο ύπνος που θα χάσεις, το στήθος που μπορεί να πονάει, τα κιλά που θα πάρεις (άσχετα πότε θα τα χάσεις), το ότι μπορεί να περάσει 24ωρο χωρίς να κάνεις ντους ή το ότι θα ακούς ό,τι πιστεύει ο καθένας σωστότερο για να μεγαλώσει το δικό σου παιδί (κι ας μην έχεις ρωτήσει).

 
 

Τότε λοιπόν; Γιατί γίνεσαι μητέρα; Γιατί όταν σε κοιτάξει αυτό το πλασματάκι στα μάτια, θα δεις την άβυσσο ν’ ανοίγεται μπροστά σου. Γιατί θ’ απλώνει τα χεράκια ν’ αγγίξει το πρόσωπό σου και θα νιώθεις καλοκαιρινό αεράκι να σε χαϊδεύει. Γιατί θα γέρνει το κεφαλάκι του στον ώμο σου κουρασμένο και θα νιώθεις πεταλουδίτσες στο στομάχι. Γιατί ένα του χαμόγελο θα φτάνει για να σου διώξει την κούραση μακριά. Γιατί όταν το ακούσεις να σε λέει μαμά θα φωτίσει η ψυχή σου. Γιατί θα το βλέπεις μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει και δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου. Γιατί ακόμη και στις σκανταλιές του θα βρίσκεις τη χαριτωμένη πλευρά. Γιατί μπορεί να σου πει "είσαι η βασίλισσά μου" και να νιώσεις η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Γιατί θα περιμένεις ν’ ακούσεις την ανάσα του γαλήνια όταν κοιμάται, για να μπορέσεις να κοιμηθείς κι εσύ.

Γιατί όσο κι αν φοβάσαι μην σου πάθει κάτι, αν είχες να διαλέξεις ξανά, να γίνεις μητέρα ή όχι, πάλι ναι θα διάλεγες. Με όλα τα στραβά και τ’ ανάποδα, με όλες τις δυσκολίες, είναι μια ευτυχία που δεν την αλλάζεις με τίποτα. Γίνεσαι μητέρα γιατί μπορεί να τύχει να γίνεις "βασίλισσα" για πολλούς, αλλά μόνο για ένα πλασματάκι θα έχει σημασία πραγματικά.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...