Δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο;

Δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο;

Πριν πέντε-έξι χρόνια που έπρεπε να κάνω μία απλή γυναικολογική επέμβαση, ο γιατρός μου, επειδή ήταν σε ιδιωτικό μαιευτήριο, ήταν φυσικό και επόμενο να μου πει μία τιμή, που παραλίγο να πάθω έμφραγμα. Σκέφτηκα, πως δε θα ήταν κακό, να ρωτήσω τις απόψεις τρίτων, να λάβω γνώμες και το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξω γυναικολόγο και να κάνω δωρεάν την επέμβαση, η οποία κρίθηκε πέρα του δέοντος επιτυχημένη σε δημόσιο μαιευτήριο.

Η κρίση δεν είχε φτάσει στο ζενίθ της, μάλλον ήταν στις αρχές της και αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, κάνοντας βόλτες στο νοσοκομείο αλλά και πριν την επέμβαση, στις διάφορες εξετάσεις, ήταν πως δεν υπήρχαν Ελληνίδες ασθενείς στο μαιευτήριο. Το 80% των ασθενών ήταν ξένοι και απορούσα γιατί δεν το επιλέγουν οι Ελληνίδες, αφού πραγματικά, η καθαριότητα, οι νοσοκόμες, η φροντίδα, η εξειδίκευση, ήταν μοναδικά στο μαιευτήριο που ήμουν.

Όταν έμεινα έγκυος, πριν ένα χρόνο περίπου, εννοείται πως θα γεννούσα εκεί. Όχι γιατί ήταν δωρεάν αλλά γιατί ο γιατρός μου, ήταν κορυφαίος, εξάλλου αποδείχτηκε με την πρώτη επέμβαση, οι εξετάσεις και το προσωπικό εκπληκτικό, είχε κάποιες φορές αναμονή, σκεφτόμουν όμως, πως δεν είναι δυνατόν να τα θέλουμε και όλα δικά μας. Αυτή τη φορά οι Ελληνίδες, προφανώς λόγω κρίσης είχαν αυξηθεί θεαματικά. Αυτό που με εξέπληξε ήταν πως, όταν έλεγα πως θα γεννήσω σε δημόσιο μαιευτήριο, γνωστές και φίλες έδειχναν ένα είδος φόβου, για την επιλογή μου. Λες και θα πήγαινα να κρεμαστώ! Είχαν συνδυάσει στο μυαλό τους πως ιδιωτικό θεραπευτήριο και εγκυμοσύνη ισούται με υγεία και σιγουριά και πως αποτελούν ασφαλή επιλογή. Δε θα το κρύψω, έβλεπα στα βλέμματα κάποιων, μία είδους απαξίωση για την επιλογή μου και τότε απαντούσα πως αν ήθελα ξενοδοχείο αποκλειστικά και μόνο θα πήγαινα σε ιδιωτικό.

 
 

Που θέλω να καταλήξω. Το να μιλάμε απόλυτα γενικώς με ενοχλεί. Θεωρώ πως η κάθε γυναίκα πρέπει να επιλέγει ανάλογα με το που βρίσκεται ο γιατρός της και νιώθει σιγουριά. Απλά γράφω αυτό το άρθρο για να δείξω πως τα δημόσια μαιευτήρια είναι εξαιρετικά, πεντακάθαρα, πως η μαία περνούσε μετά τη γέννα για να μας δείξει πώς να θηλάζουμε, πως υπάρχει εξαιρετική οργάνωση και πως η ελιτίστικη προσέγγιση πως μόνο τα ιδιωτικά αξίζουν είναι λανθασμένη.

Θυμάμαι, πριν κάνω κάποιες εξετάσεις ήταν μία κυρία δίπλα μου, στον πέμπτο μήνα, που επειδή αντιμετώπισε πρόβλημα και έπρεπε να μείνει περίπου ένα μήνα στο μαιευτήριο, είχε φύγει από το ιδιωτικό, γιατί δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά και ήρθε στο δημόσιο, έχοντας τον ίδιο γιατρό με μένα. Με ρωτά γεμάτη αγωνία: ποιον γιατρό έχετε; Είναι καλός; Υποχρεώθηκα να φύγω από τον δικό μου, γιατί θα έπρεπε να πληρώσω πολλά χρήματα για τον μήνα παραμονής μου στο μαιευτήριο, η αγωνία της όμως ήταν έκδηλη. Προσπάθησα να της εξηγήσω το πόσο με βοήθησε ο γιατρός μου και πόσο σπουδαίος ήταν, για να μην ανησυχεί, είχα όμως την αίσθηση πως αυτό που την φόβιζε πραγματικά ήταν το δημόσιο μαιευτήριο.

Σημασία, επιλογικά, έχει ο γιατρός. Από εκεί και ύστερα ας μην τρώμε την καραμέλα που μασάνε κάποιοι σχετικά με τα δημόσια μαιευτήρια που σχεδόν στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά. Από εκεί και ύστερα, ό,τι επιλέξει κάποιος… Είναι δικαίωμά του!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...