Ώσμωση

Ώσμωση

Όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου με έπαιρνε παντού μαζί. Και όταν λέω παντού, το εννοώ από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι μέχρι τα δώδεκα, που δυστυχώς την έχασα, είχα κάνει πάρα πολλά ταξίδια, είχα δει πολλές θεατρικές παιδικές παραστάσεις, είχα πάει σε συναυλίες, σε μουσεία και εκθέσεις. Με έπαιρνε μαζί κάθε φορά που πήγαινε στο αγαπημένο της μαγαζί με υφάσματα, για να χαζέψει υφάσματα για το σπίτι. Σε όλες τις φίλες της που είχαν μπουτίκ και στη μοδίστρα της που καθόταν για ώρες και τα λέγανε, καθώς ήταν φίλες. Με είχε πάει σε ζωολογικό κήπο στο εξωτερικό, σε επίδειξη μόδας, σε όλες τις θείες και από το ένα και από το άλλο σόι, καθώς ήταν ο συνδετικός κρίκος και δεν ήθελε να κακοκαρδίσει κανέναν. Με έπαιρνε από το χεράκι και περπατούσαμε ατελείωτες ώρες μιλώντας μου και συζητώντας οποιοδήποτε θέμα. Έτσι, είχα τόσες πολλές εικόνες που ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θυμάμαι γλώσσα δεν έβαζα μέσα μου για όσα είδα και όσα άκουσα στις φίλες μου.

Μεγαλώνοντας είχα μία τάση για τη μόδα. Μία λατρεία για το θέατρο. Μία τεράστια αγάπη για τη μουσική. Μία όρεξη για απίστευτα ταξίδια. Λάτρευα το κέντημα και τα είδη σπιτιού, ειδικά τα υφάσματα και τις κουρτίνες. Τις βόλτες και το γλυκό υποβρύχιο. Το χάζεμα στις βιτρίνες. Το διάβασμα.

Παρακολουθώντας ένα μάθημα κοινωνιολογίας στη σχολή μου, χρόνια μετά, ούσα φοιτήτρια, θυμάμαι την καθηγήτρια να μας μιλά για το φαινόμενο της ώσμωσης στην χημεία που ταυτίζεται κατά κάποιο τρόπο με την κοινωνιολογία. Φανταστείτε δυο ποτήρια. Το ένα με νερό και το άλλο με μία χοντρή μεμβράνη από πάνω. Η ώσμωση είναι αυτό ακριβώς, ρίχνοντας νερό από το ένα ποτήρι στο άλλο, το δεύτερο θα αρχίσει να το απορροφά μετά από χρόνο. Με απλά λόγια η αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς του

Βγαίνοντας από το μάθημα εκείνη τη μέρα ένιωσα ευτυχισμένη. Σαν να με τσίμπησε κάτι και να ξύπνησα. Σαν να κατάλαβα από πού προήλθαν τα ενδιαφέροντά μου και όλα εκείνα που αγαπώ. Η μάνα μου είχε φροντίσει από πολύ μικρή να μου δώσει άπειρες εικόνες και ερεθίσματα, για να μπορώ να επιλέξω. Πολλά από αυτά, μεγαλώνοντας ξεδιπλώθηκαν και έγιναν τρόπο ζωής, σκέψης, επάγγελμα και ούτω καθεξής.

Και σκεφτόμουν, πως τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση είναι αυτό ακριβώς: παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα από την οικογένεια τους, να λαμβάνουν πολλές εμπειρίες από μικρά, θα πρέπει να αναζητά τρόπους ώστε να τις αποκτήσουν, ώστε μελλοντικά να μπορούν να ανακαλύψουν τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα τους και τις κλίσεις τους.

Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...