Μπαμπάς

Μπαμπάς

Δυστυχώς έχασα τον μπαμπά μου νωρίς. Τουλάχιστον για μένα ήταν πολύ νωρίς, μόλις 67 χρονών. Τώρα καταλαβαίνω την αξία του, τώρα καταλαβαίνω πόσο πολύ τον αγαπούσα και παρά τις κόντρες μας, πόσο ωραία περνάγαμε. Η απώλεια σε κάνει να βλέπεις τη ζωή και τα πράγματα διαφορετικά, με άλλο μάτι. Μόλις συνέρθεις από το πένθος σου, μαθαίνεις να ζεις χωρίς αυτό το άτομο στη ζωή σου. Αυτό το τόσο σημαντικό άτομο! Ο Μπαμπάς.

Περισσότερο κοντά με την μαμά ήμουνα πάντα. Σε αυτή έλεγα τα μυστικά μου, σε αυτή πήγαινα για συμβουλές, σε αυτή πάντα έλεγα να επέμβει όταν διαφωνούσα με τον μπαμπά, μπας και του αλλάξει τη γνώμη και με αφήσει τελικά να πάω σε αυτό το πάρτι. Πάντα βράχος η μαμά, εκεί σε όλα, να με φροντίσει, να με σκεφτεί αν θα κρυώνω, αν πήρα μπουφάν, αν έφαγα, αν έχω χρήματα κ.τ.λ. Σε όλα εκεί ήταν και θα είναι.

 
 

Αλλά τώρα τι; Σταματάς να είσαι το κοριτσάκι του μπαμπά, σταματάς να έχεις την ασφάλεια ότι όταν κάτι πάει στραβά θα τρέξει και θα το φτιάξει, έτσι και αλλιώς την κατσαρίδα στην κουζίνα ποιος την κυνήγαγε; Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνεις όταν χάνεις τον πατέρα σου, είναι ότι δεδομένα στη ζωή πια δεν υπάρχουν. Πρέπει πραγματικά να ζούμε την κάθε μας στιγμή και να χαιρόμαστε τις στιγμές με τους γονείς μας. Τι και αν είναι μερικές φορές καταπιεστικοί, τι και αν κάνουν και λένε πράγματα που δεν μας αρέσουνε, όλα μα όλα τα κάνουν από Αγάπη, πολύ πολύ Αγάπη.

Ήτανε ο πρώτος άντρας της ζωής μου, ο "πρώτος έρωτας", ο άνθρωπος που μου έδειξε όλα αυτά που η μαμά δεν μπορούσε, που με αγκάλιαζε δυνατά, που με παρηγορούσε με το δικό του μοναδικό τρόπο. Τελικά έτσι θέλω να μεγαλώσει και εμένα η κόρη μου, με τις καλύτερες αναμνήσεις από τον "μπαμπακούλη" της, όπως τον λέει.

Μπορεί οι μπαμπάδες να μη τα κάνουν όλα σωστά αλλά για τα παιδιά είναι απόλαυση. Γιατί ο μπαμπάς αφήνει τα παιδιά να κοιμηθούν περισσότερο και το να το ξενυχτήσουν, ο μπαμπάς είναι δυνατός, με προστατεύει, οι μπαμπάδες λερώνονται όταν τρώνε, οι μπαμπάδες παίζουν πιο "επικίνδυνα" παιχνίδια, που η μαμά τα φοβάται αυτά. Απλά γιατί οι μπαμπάδες είναι ανεκτίμητη αξία.

 
 
 

Δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν αληθινά ο πατέρας μου, αλλά ποιος θυμάμαι εγώ πως ήταν.
Anne Sexton

Όταν ήμουν έφηβος 14 ετών, ο πατέρας μου ήταν τόσο αλαζόνας που δεν τον άντεχα λεπτό. Περιέργως, όταν έφτασα στα 21 ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο πολλά κατάφερε να μάθει μέσα σε επτά μόλις χρόνια!
Μαρκ Τουαίν

Ο πατέρας μου συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό μου και εμένα στον κήπο. Η μαμά έβγαινε έξω και φώναζε: "θα χαλάσετε το γκαζόν!". Κι εκείνος της απαντούσε: "Δεν μεγαλώνουμε γκαζόν, αγόρια μεγαλώνουμε!"
Harmon Killebrew

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...