Διατροφή: Μια προσέγγιση

Διατροφή: Μια προσέγγιση

Η λέξη ανατροφή και η λέξη διατροφή. Φτιαγμένες από την ίδια ρίζα, φτιαγμένες για να ορίσουν δύο πράξεις με αποδέκτη ένα πρόσωπο. Στην παρούσα, το πιο σημαντικό, το παιδί σου. Βρήκα εμπόδια και δυσκολίες τόσο στην προσπάθεια να βρω το δρόμο της σωστής ανατροφής της κόρης μου, ή καλύτερα εκείνου με τις λιγότερες "απώλειες", εκείνου που στην τελική μας ταιριάζει σαν δυάδα, όσο και στον δρόμο προς την θρέψη, προς την σωστή διατροφή.

Οι πολυπλοκότητες που έχει η ευθύνη της ανατροφής, με τις διαστάσεις και τις συνιστώσες που μπορεί κανείς να διακρίνει σε αυτήν, είναι περισσότερες από αυτές που έχει η ευθύνη της διατροφής. Παραμένει όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας που μας κρατάει πρωτίστως στη ζωή. Η τροφή είναι η καύσιμη ύλη, αυτό που στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται το αυτονόητο, αν και τα δεδομένα έχουν αλλάξει τόσο που η ανάγκη για τροφή δεν είναι πλέον ούτε δεδομένη ούτε πρέπει να υποτιμάται η αξία της. Όπως η ανατροφή έχει σχολές, οδηγούς, έχει διλλήματα, επηρεάζεται από χίλιους μύριους συντελεστές (προσωπικότητα γονέα, προσωπικότητα παιδιού, περιβάλλον, πολιτισμικό background) έτσι και η διαδικασία της θρέψης αλλά και η ίδια η τροφή που καταναλώνουμε είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Άλλοι είναι χορτοφάγοι, άλλοι προτιμούν την ισορροπία της μεσογειακής διατροφής, άλλοι αγοράζουν μόνο βιολογικά τρόφιμα, άλλοι κουβαλούν τις παραδόσεις τους και πορεύονται με αυτές, άλλοι τρώνε χωρίς διάκριση, άλλοι θεωρούν ότι το φαγητό είναι ευχαρίστηση και άρα ψυχαγωγία, ότι θέλει μεράκια και ενασχόληση ενώ για άλλους είναι μια διαδικασία που απλά πρέπει να γίνει για να στεκόμαστε όρθιοι.

Υπάρχουν παιδιά που προσαρμόζονται εύκολα με το οικογενειακό μενού, κυρίως παιδιά που τρώνε. Τελεία. Υπάρχουν και παιδιά που δεν προσαρμόζονται εύκολα με το οικογενειακό μενού, παιδιά που δεν τρώνε. Τελεία. Η κόρη μου ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Ίσως τα μεγαλύτερα λάθη μου ως τώρα σαν μάνα τα έχω κάνει σε αυτόν τον τομέα. Είναι όμως κάτι που δεν διάλεξα. Η κόρη μου ήταν το παιδί που έβλεπες ότι δεν αντλεί ευχαρίστηση από το φαγητό, δεν το λαχταρά. Μετά το θηλασμό ήθελε να τρώει κυρίως ρυζάλευρο και τραχανά. Έχω κάνει τα λάθη του γιαγιακίστικου αντιπερισπασμού, όχι για να χορτάσει αλλά για να βάλει μια μπουκιά στο στόμα και να της κάνει δύο. Ακόμα και τώρα το φαγητό της είναι κάτι που μοιάζει να μην την αφορά. Τρώει λίγο, χορταίνει αμέσως, το αγαπημένο της φαγητό είναι οι φακές, έχει πολύ συγκεκριμένη γκάμα φαγητών που της αρέσουν, δεν της δίνει δεκάρα για μακαρόνια και τρελαίνεται για σοκολάτα. Είναι ένας συνδυασμός που θέλει γερά νεύρα, καλές υπομονές, όρια, νουθετήσεις, κατευθύνσεις και γενικότερα ένας συνδυασμός για τον οποίον δεν μπορείς να καθίσεις πίσω και να αφήσεις τα πράγματα να ρολάρουν μόνα τους. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν διακριτικά, χωρίς να το κάνεις θέμα…(αν θέλεις τα αντίθετα αποτελέσματα, το κάνεις θέμα…) Η συνήθεια της να μην δοκιμάζει πριν αφορίσει ένα φαγητό είναι κάτι που θα ήθελα να αλλάξω αλλά είναι πολύ δύσκολο. Από την άλλη θεωρώ ότι οι γευστικοί μας κάλυκες, όπως το γούστο μας και οι άποψή μας πρέπει να είναι σεβαστά. Όταν μου λέει ότι κάτι δεν της αρέσει δεν της το δίνω με το ζόρι. Αλλά το να της αρέσουν πολύ λίγα πράγματα είναι από μόνο του ζόρι. Έρχονται όλα εκείνα τα όμορφα άρθρα που λένε "θα πεινάσει και θα φάει", δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Αν πεινάσει θα είναι κακόκεφη. Είναι ο βασικός λόγος που γκρινιάζει, ο βασικός λόγος που δεν έχει κέφια. Αν πεινάσει δεν θα φάει μπάμιες, ούτε φασολάκια, ούτε αρακά. Δεν της αρέσουν. Και δεν θεωρώ ότι αν δεν σου αρέσει κάτι πρέπει να εξαναγκάσεις τον εαυτό σου να το φάει. Έχει μάθει από μικρή να τρώει μπρόκολο, πολλή βρώμη, όσπρια, ψάρι και αυγό. Αλλά όσο μεγαλώνει αρχίζει και αλλάζει συνήθειες που είχε μικρότερη. Καμπάνες χτυπάνε από παντού για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Είναι τόσο δυσοίωνες όλες οι ειδήσεις που θα πρέπει στην κυριολεξία να φτιάξουμε ένα σπίτι στον κάμπο και να παράγουμε τα πάντα μόνοι μας ώστε να πούμε ότι τρώμε υγιεινά. Δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ούτε στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Σήμερα εμπιστεύεσαι μια μάρκα και αύριο έρχεται ένα χαρτί από τον ΕΦΕΤ και μετράς πόσες φορές αγόρασες το συγκεκριμένο προϊόν με τρεμάμενα χείλη. Σήμερα χρησιμοποιείς μια τροφή για το παιδί σου και αύριο έρχεται μια έρευνα που καταρρίπτει "μύθους" και δαιμονοποιεί συστατικά.

Η διατροφή των παιδιών δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη. Σκέφτομαι την κόρη μου και ότι οι συνήθειες της τώρα θα την ακολουθούν για μια ζωή. Ότι το καλκουλειτορ του οργανισμού της έχει αρχίσει και "γράφει" και προσθέτει όλα εκείνα που καταναλώνει, που της δίνω εγώ να καταναλώσει. Και για όσο είμαι υπεύθυνη για αυτήν τη θρέψη θέλω να προσπαθήσω για την ποιότητα αλλά και για τον τρόπο. Θέλω να γίνει παιδί που θα δοκιμάζει για να έχει επιλογές και άποψη. Θέλω να έχει τρόπους στο τραπέζι και να εκτιμά το φαγητό που έρχεται μπροστά στο πιάτο της χωρίς "μπλιαχ" και "απαίσιο". Να εκτιμά το σώμα της και την υγεία της αλλά όχι σε βάρος της εκτίμησης που θα πρέπει να έχει για το σώμα ως μηχανή που πρέπει να δουλεύει σωστά για να δουλεύουν και όλα τα υπόλοιπα. Να μάθει να ακούει το σώμα της. Να δει στην τελική το φαγητό ως έχει, να μην κλίνει προς κανένα άκρο, να το κουμαντάρει και όχι να την διαφεντέψει.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...