Καλή Σαρακοστή!

Καλή Σαρακοστή!

Όλη αυτή τη βδομάδα ας χαρούμε, ας παίξουμε, ας μεταμορφωθούμε, ας χορέψουμε. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας γίνονται εκδηλώσεις για τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Να εκμεταλλευτούμε αυτές τις μέρες, να πάρουμε τα παιδάκια μας να μασκαρευτούμε και να διασκεδάσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν αργεί να έρθει, καιρός λοιπόν να προγραμματίσουμε μια ωραία εκδρομή στη φύση όπου και να είμαστε, ακόμα και σε πόλη να μένουμε υπάρχουν πολύ ωραία μέρη να πάμε, παίρνοντας μαζί μας ταπεράκια με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα όπως λαγάνες, ταραμοσαλάτα, ταραμά, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

 
 

Να μη ξεχάσουμε και τον χαρταετό! Ναι, να τον πετάξουμε! Να περνάμε και στα παιδιά μας τα λαϊκά έθιμα. Εσείς τι μνήμες είχατε σαν παιδιά από την Καθαρά Δευτέρα; Ακόμα καλύτερα να προσπαθήσουμε να τον φτιάξουμε εμείς και να βάλουμε όλη μας τη φαντασία!!!

Κατασκευή Χαρταετού

Θα χρειαστείτε:

- 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
- Xαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
- Γερό σπάγκο
- Λεπτό σύρμα
- Κολλητική ταινία
- Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή:

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνετε δυο μικρές εγκοπές. Δένετε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνετε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται:

 

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνετε γερά το σύρμα, και το περνάτε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχετε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζετε όπως θα γυρίζετε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάτε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβετε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών:

 

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε ν' αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να διακοσμήσετε την επιφάνεια του χαρτιού όπως σας αρέσει, έτσι ώστε να έχετε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορείτε να κολλήσετε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσετε τη σημαία της αγαπημένης σας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα. Κατόπιν ξαναβάζετε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζετε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάτε με κολλητική ταινία. Σε δυο άκρα (β και γ) στερεώνετε σπάγκο, για να δέσετε στην μέση του την ουρά. Προσέχετε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει:

 

Την ουρά μπορείτε να την κατασκευάσετε από λωρίδες που θα έχετε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένετε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσατε την ουρά, (ε και ζ), δένετε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Τέλος, βρίσκετε ένα πλάτωμα μακρυά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζετε τον χαρταετό σας κόντρα στον άνεμο και... ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Πηγή περιεχομένου: matia.gr

 

Σαρακοστή σε όλους!!! Μικρούς και Μεγάλους!!!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...