Το παιδί ζυμάρι και η μαμά

Το παιδί ζυμάρι και η μαμά

Μέσα σε όλα τα συναισθήματα, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα ακόμα πιο πρακτικά που έφερε ο ερχομός του παιδιού μου, έχει συμβεί και κάτι ακόμα, που άλλοτε σε κάνει να νιώθεις παντοδύναμος και άλλοτε σε βαραίνει ασήκωτα με τους ασκούς της υπευθυνότητας.

Όταν βρίσκομαι με την κόρη μου, συνήθως στα πιο απλά μας ενσταντανέ, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, περπατάμε χέρι-χέρι ή ψωνίζουμε από το σουπερμάρκετ, αισθάνομαι ότι ολόκληρη είναι σαν ένα ζυμάρι. Το μυαλό της, σαν να το βλέπω σε ολόγραμμα να παίρνει στροφές ανάλογα με το τι και πως της το λέω, το πρόσωπο της λες και έχω έναν καμβά στον οποίο αναπαράγονται τα συναισθήματα, που εγώ σαν δημιουργός, μπορώ να αποτυπώσω πιάνοντας το πινέλο, μια πρώτη ύλη που φορμάρεται που αρκεί να πατήσω εγώ τα κουμπιά που ξέρω για να έχω το αποτέλεσμα που εγώ θέλω. Όχι, το συνειδητοποίησα στην ουσία του αρκετά αργά. Το είδα ανάμεσα στα άλλα. Το διέκρινα, δηλαδή, ανάμεσα στις φορές κατά τις οποίες έχει την άποψη της, πεισμώνει σαν να μην υπάρχει αύριο, γίνεται drama queen για να πείσει για το αντίθετο, λέει κάτι που δεν είχα σκεφτεί (και έχει δίκιο).

Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος.

 
 

Αν γυρίσω το κέρμα, βλέπω εμένα. Τα χρόνια που έχω δεν μου επιτρέπουν να αφεθώ σε παρομοιώσεις ζυμαριού και ελαστικότητας. Ωστόσο, η ζωή μου είχε σχέδια, δεν είμαι η ίδια και αυτό το οφείλω σε αυτά που "υπογείως" μου έμαθε αυτό το μικρό ζυμάρι.

  1. Έμαθα να έχω απλή σκέψη. Προσπαθώντας να δώσω εξηγήσεις, καμιά φορά χανόμουν σε δαιδαλώδεις αναλύσεις, λεπτομέρειες, επεξηγήσεις και επιχειρήματα. Τώρα απλά έχω καταλάβει ότι μια απλή παρομοίωση κάνει τη δουλειά της.
  2. Προσέχω τα λόγια μου. Για κάποιους, η χρήση "κακών" λέξεων είναι μέρος της έκφρασής τους. Εμένα με βοήθησε και το γεγονός ότι σπανίως χρησιμοποιούσα άσχημο λεξιλόγιο. Έτσι κι αλλιώς όμως έμαθα την αυτοσυγκράτηση… για το αυτοκίνητο θέλω λίγα μαθήματα anger management
  3. Η εγκράτεια, γενικότερα, έγινε φίλη μου. Τα νεύρα, η στεναχώρια. Καταβάλω ειλικρινείς προσπάθειες να μην τα κάνω μέρος του σκηνικού. Θα συμβεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο συχνά. Αλλά η γνώση της παρουσίας ενός παιδιού κάπου στο σπίτι αν όχι στην αγκαλιά σου, σε κάνει να το έχεις στο μυαλό σου, να μετράς μέχρι το 10 από μέσα σου μέχρι να καταλαγιάσει (μεταξύ μας, η τεχνική του μετρήματος είναι ψιλοαπάτη..)
  4. Έμαθα να τρώω πιο υγιεινά. Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα..
  5. Προσπαθώ να είμαι περισσότερο ευγενική. Όχι πάντα γιατί το θέλω, όχι πάντα γιατί έχω την όρεξη. Αλλά να λέω ευχαριστώ, παρακαλώ και συγνώμη μόνο και μόνο γιατί είμαι role-model από μόνη μου. (για τα άσχημα δηλώνω άγνοια…)
  6. Έγινε καθαρό στο μυαλό μου ότι αν κάνεις παιδί, τα αφήνεις όλα σε δεύτερη μοίρα. Είναι επιλογή από αυτές τις τελεσίδικες. Δεν έχει γυρισμό, δεν έχει δεύτερες σκέψεις. Βουτάς και απολαμβάνεις. Είναι η μόνη επιλογή στη ζωής μιας γυναίκας που όχι μόνο δεν γίνονται επιστροφές και δηλώσεις μετανοίας αλλά και η μοναδική που είναι δισυπόστατη. Δεν βουτάς μόνη σου, βουτάς με αυτό που εσύ επέλεξες, το παίρνεις από το χέρι και γίνεσαι το Α και το Ω του.
 
 

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...