Η παιδική ηλικία δεν ξαναέρχεται

Η παιδική ηλικία δεν ξαναέρχεται

Καμιά φορά ότι διαβάζουμε και μαθαίνουμε, λίγες φορές το κάνουμε πράξη ή τουλάχιστον προσπαθούμε. Ψάχνω αρκετά και προσπαθώ να ενημερώνομαι σε ότι αφορά το παιδί μόνο και μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνομαι μαμά και οδηγίες χρήσης δεν υπάρχουν. Αλλά κάποια άρθρα, κάποιες συμβουλές με έχουν βοηθήσει αρκετά μπορώ να πω.

Έχω μια κόρη πέντε χρονών και διαπίστωσα ότι την έχω αφήσει να ασχολείται με τον υπολογιστή πολύ περισσότερο από ότι πρέπει και έχω διαβάσει:

• παιδιά 3-5 ετών: μισή ώρα
• παιδιά 6 – 10 ετών: μία ώρα
• παιδιά 10 – 13 ετών: μιάμιση ώρα

Το θέμα είναι πως το διαπίστωσα! Εδώ και ένα χρόνο αποφασίσαμε οικογενειακός να μετακομίσουμε στον τόπο καταγωγής μου, σε ένα υπέροχο νησί που δυστυχώς γίνονται πολύ συχνά διακοπές ρεύματος. Τώρα για μένα ήταν ευτυχώς, γιατί με το που κόπηκε το ρεύμα ξαφνικά μαζευτήκαμε και οι τρεις στο σαλόνι, ανάβοντας κεράκια, ψάχνοντας για φακό, ένας υπέροχος πανικός με πολλά γέλια. Παίξαμε τυφλόμυγα, κρυφτό, πηγαίναμε από δωμάτιο σε δωμάτιο με το φακό στο χέρι και γινόμασταν εξερευνητές.

Ήταν υπέροχο, ήμασταν όλοι μαζί και κάναμε κάτι κοινό. Φυσικά η μικρή πέρασε υπέροχα και νομίζω ότι απογοητεύτηκε όταν ήρθε το ρεύμα.

 
 
 

Πριν γίνει η διακοπή, εγώ ήμουνα στην κουζίνα, ο άντρας μου δούλευε στον υπολογιστή και η μικρή έβλεπε παιδικά στο laptop, που εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει κάτι σαν νταντά της. Αυτό φυσικά μπορεί να φέρει και πολλά προβλήματα, όπως ο εθισμός και διάφορα άλλα. Το βασικό για μένα πάντως είναι ότι το παιδί χάνει στιγμές από την παιδική του ηλικία. Δε λέω να μη δει ή να μη παίξει με tablet, laptop, κινητά κ.τ.λ. Απλά χρειάζεται προσοχή ως προς τις ώρες που ασχολείται με αυτά και ως προς τις ώρες που ασχολούμαστε και εμείς οι γονείς, γιατί όπως ξέρουμε όλοι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και ένας τρόπος να μεταδώσουμε στα παιδιά κάτι, είναι να το κάνουμε εμείς πρώτοι.

Ας δημιουργήσουμε μαζί τους, ας παίξουμε, ας πάμε βόλτα, ας διαβάσουμε παραμύθια, ας μιλάμε και να τους ρωτάμε τι θέλουνε. Η παιδική ηλικία δεν ξαναέρχεται και έχει τις πιο ωραίες και αγνές αναμνήσεις μας. Επειδή μόνο μεγαλώνουμε ας φροντίσουμε τα δικά μας παιδιά να έχουν να θυμούνται τις καλύτερες, τις πιο όμορφες στιγμές, ειδικά τώρα που είναι ακόμα παιδιά.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...