Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

Την αφορμή την παίρνω από μια φίλη μου που γέννησε πρόσφατα. Μια από τις απορίες που είχε σαν μέλλουσα μανούλα ήταν αν θα χρησιμοποιούσαν το παιδικό καθισματάκι όταν θα βγαίνανε από το μαιευτήριο. Είναι μια απορία που έχουν πολλοί γονείς γιατί μάλλον φοβούνται ότι το παιδί θα γκρινιάξει, θα είναι άβολα ή ακόμα και ότι είναι πολύ μικρό για να το βάζουμε σε καθισματάκι ή η κλασσική νοοτροπία του ωχ αδερφισμού , "σιγά τι θα γίνει αν το έχω αγκαλιά το μωρό".

Πόσες μα πόσες φορές όμως δεν έχουμε διαβάσει για αυτοκινητιστικά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται παιδιά που απλά δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας ή δεν καθόντουσαν στο ειδικό κάθισμα.

Και ρωτώ όλους τους γονείς υπάρχει κάτι ποιο σοβαρό από την ασφάλεια του παιδιού;

Έχουμε μια πολύ λάθος αντίληψη για το αυτοκίνητο. Νομίζουμε ότι απλώς μπαίνουμε μέσα, βάζουμε μπρος και φεύγουμε. Η ζώνη ασφαλείας είναι διακοσμητικό στοιχείο. Δεν νομίζω όμως οι κατασκευαστές να είναι τόσο χαζοί και να ξοδεύουν τόσο χρόνο και χρήμα για να κάνουν το αυτοκίνητο ασφαλές μεταφορικό μέσο. Ασφαλές όμως γίνεται όταν ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες και ένας από αυτούς είναι να φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.

Δεν υπάρχει χώρος για καμία αμφιταλάντευση αν θα βάζουμε το παιδί στο καθισματάκι ή όχι. Κάποιοι θα μου πούνε για κόστος αγοράς. Υπάρχουν καθισματάκια πρώτης ηλικίας από 78 € που δεν νομίζω ότι είναι κανένα μεγάλο κόστος συγκριτικά με τα διάφορα, πολλές φορά άχρηστα, που αγοράζουμε για την έλευση του μωρού.

Κάποιοι άλλοι θα πούνε ότι το παιδί δεν θέλει να κάτσει στο καθισματάκι αυτοκινήτου και γκρινιάζει και κλαίει. Πρώτον πρέπει να το συνηθίσει από την πρώτη στιγμή. Δεύτερον δεν είναι θέμα προς συζήτηση αν θα κάτσει ή όχι στην "δικιά" του θέση.

Τρίτον και εξίσου σημαντικό φοράμε πάντα και εμείς οι ίδιοι ζώνη ασφαλείας για να δίνουμε το παράδειγμα. Εμείς δίνουμε το παράδειγμα και εμάς αντιγράφουν τα παιδιά. Οπότε γονείς το νου σας!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...