Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;

Πρόσφατα, με αφορμή την εκπομπή "Πρωταγωνιστές" εκφράστηκαν πολλές απόψεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει μία γυναίκα να επιλέγει να γεννά και δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως οι καισαρικές στην Ελλάδα έχουν γίνει μία βαριά βιομηχανία κατά την οποία πολλοί γιατροί εκμεταλλεύονται την άγνοια των γυναικών και τις ωθούν προς αυτές, ως βασική τους επιλογή.

Η ένσταση μου στην εν λόγω εκπομπή αλλά και στις διάφορες απόψεις που ακούστηκαν είναι η εξής: αρχικά συχνά κατηγορούνται οι γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική. Όμως, δε μπορώ να κατηγορήσω καμία γυναίκα, επειδή δεν αντέχει τον πόνο. Δε μπορώ να την κατηγορήσω και να τη θεωρήσω κακή μητέρα, καθώς ο ρόλος της μητέρας κρίνεται διά βίου και όχι από τον τρόπο που επιλέγει να γεννήσει. Αναμφισβήτητα, το ποσοστό καισαρικών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, συχνά δεν χρειάζονται, υπάρχει εκμετάλλευση από κάποιους γιατρούς αλλά οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες, ήθελα όμως να ακούσω και την άποψη των γυναικών που επέλεξαν καισαρική. Επίσης η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ασφαλών τοκετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο σαφώς οφείλεται και στις καισαρικές.

 
 

Στην κοινωνία μας, φροντίζουμε πολύ συχνά να γεμίζουμε ενοχές τη γυναίκα για πάρα πολλά πράγματα. Αυτή η καταδικαστική τάση, όσων επιλέγουν την καισαρική, τη θεωρώ έως και ρατσιστική. Το ίδιο συμβαίνει και με τον θηλασμό, σε σημείο ψυχαναγκασμού, δημιουργώντας τεράστιες ενοχές στις γυναίκες, που πονούν και δε μπορούν να θηλάσουν ή δεν έχουν το κουράγιο ή για διάφορους άλλους λόγους.. Και ναι, μπορεί πράγματι να μην έχουν το κουράγιο, γιατί απλά δε γνωρίζουμε τι φορτίο ζωής κουβαλά κάποιος, τι δυσκολίες και τι βοήθεια στο σπίτι έχει. Με απλά λόγια, είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας πως θα διαχειριστεί την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το σώμα της εν γένει.

 
 

Η δεύτερη ένστασή μου ήταν για τη γέννα στο σπίτι. Σαφώς, όπως προανέφερα η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να γεννήσει, όπως επιθυμεί. Την επιστήμη την αγαπώ. Γέννησε και τραγωδίες, γέννησε όμως και τη γνώση. Και η γνώση είναι το πιο δυνατό όπλο για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, να εξελιχθούμε, να βρούμε την αιτία και τη λύση πολλών προβλημάτων. Οι γυναίκες παλιά γεννούσαν στα χωράφια, στο σπίτι ακόμα και στο δρόμο, γιατί δεν είχαν επιλογές. Ο φυσιολογικός τοκετός δεν τους επέφερε πάντα υγιή παιδιά. Επειδή γεννούσαν με φυσιολογικό τοκετό δε σήμαινε πως ήταν και καλές μανάδες. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη που εμμέσως πλην σαφώς καυτηριάζει την αδιαφορία των γονιών απέναντι στα παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά να πνίγονται σε πηγάδια ή να πέφτουν σε γκρεμούς, λόγω της ελλιπούς προσοχής. Σήμερα, που η επιστήμη λοιπόν μπορεί να είναι σύμμαχός μας, η γέννα στο σπίτι με προβληματίζει, για εκείνη την πιθανότητα του ένα τοις εκατό να υπάρξει επιπλοκή.

 
 

Καταλήγοντας, επειδή οι απόψεις για τον φυσιολογικό τοκετό ακούστηκαν στην εν λόγω εκπομπή, ήθελα να εκφέρω απλά την άλλη πλευρά με συντομία. Θεωρώ, πως ζούμε σε μία εποχή, που θέλοντας να απαλλαγούμε από το πέπλο της παλιάς που μας έφερε έως εδώ, φτάνουμε στο σημείο να δαιμονοποιούμε ή να αποθεώνουμε τη μία ή την άλλη άποψη. Και τελικά η αλήθεια της κάθε γυναίκας να κρύβεται σε κάτι πολύ απλό: στο δικαίωμά της να επιλέξει αυτό που επιθυμεί η ίδια για τον εαυτό της και κυρίως χωρίς καμία ενοχή.

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...