Πράγματα που δε λέμε ποτέ στις νέες μαμάδες

Πράγματα που δε λέμε ποτέ στις νέες μαμάδες

Είσαι νέα μαμά και βρίσκεσαι αντιμέτωπη με νέες καταστάσεις. Περιμένεις την πολύτιμη συμβολή από το οικογενειακό σου και κοινωνικό σου περιβάλλον, το οποίο συχνά για να σε βοηθήσει, δυσκολεύει τα πράγματα και σε κάνει να νιώθεις αμήχανα και άβολα, ενώ σε γεμίζει φοβίες. Ναι, υπάρχουν πράγματα που είτε δεν πρέπει να λέμε στις νέες μαμάδες ή επιβάλλεται να τα πούμε με άλλον τρόπο!

Θηλάζεις; Ο θηλασμός δεν είναι πάντα μία ιδανική κατάσταση σαν και αυτή που βλέπουμε στις φωτογραφίες, με ευτυχισμένα μωρά και μαμάδες. Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν γάλα, που πονούν στο θηλασμό, που δεν έχουν βοήθεια, μη τις γεμίζουμε με ενοχές, για το αν θηλάζουν ή όχι.

Να κοιμάται ανάσκελα, να το έχεις δίπλα σου, ξέρεις τι έπαθε ένα μωρό όταν δεν έκανε το ένα ή το άλλο; Μη μιλήσουμε δε για τον ξαφνικό θάνατο ή για το ατύχημα που έπαθε η τάδε γνωστή: έλεος και πάλι έλεος. Δεν φέρνουμε την καταστροφή και δε μιλάμε για ατυχήματα σε νέα μαμά με αυτόν τον τρόπο. Είναι ικανή να μη κοιμηθεί για μέρες, για να βεβαιώνεται ότι αναπνέει το μωράκι της.

Έχεις να χάσεις πολλά κιλά, πρήστηκες! Ναι, δεν το ξέραμε πως στην εγκυμοσύνη αλλάζουν τα πάντα, χρειαζόμαστε και υπενθύμιση από τους τρίτους. Και κιλά βάζουμε, και πρηζόμαστε και αλλάζουν οι ορμόνες μας, η νέα μαμά θα βρει τον τρόπο και χρειάζεται χρόνο και συμπαράσταση, για να ανακαλύψει ξανά τον παλιό της εαυτό.

Καλέ, σε ποιόν μοιάζει αυτό το παιδί; Και είσαι πάλι στο τσακ να απαντήσεις ειρωνικά : στον γείτονα! Το ζήτημα είναι το παιδάκι να είναι υγιές και αν μοιάζει σε κάποιον θα φανεί πάλι περνώντας ο καιρός.

Βάλε μπρος για το δεύτερο, να έχει και παρέα. Οι γυναίκες δεν είναι μηχανές που αναπαράγουν παιδιά, είναι άνθρωποι. Το αν θα κάνει δεύτερο είναι θέμα της κάθε οικογένειας και κανενός άλλου!

Τώρα με την κρίση, δύσκολα θα τα βγάλετε πέρα με το μωρό: Τότε να μη κάνει καμία παιδί, να μην προσπαθήσει και να μην παλέψει για το καλό της οικογένειας του. Και στην τελική, υπάρχει που υπάρχει η οικονομική ανασφάλεια, να μην την εντείνουμε κιόλας!

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...