Παιδάκι έχετε;

Παιδάκι έχετε;

Πριν από αυτή την ερώτηση, όταν είσαι ζευγάρι με κάποιον, προηγείται η κλασική: πότε θα παντρευτείτε; Και κοιτάς τον άλλον με απορία και σκέφτεσαι από πότε έχω βάλει δερβέναγα στη ζωή μου και δεν το ξέρω. Αφού παντρευτεί κάποιος, αν μέσα σε ένα εύλογο διάστημα δεν αποκτήσει παιδιά, αρχίζουν οι ερωτήσεις: παιδάκι έχετε; Θα κάνετε; Άντε βάλτε μπρος και ναι, τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις αυτού του τύπου είναι καλοπροαίρετες, δεν παύουν όμως να είναι αγενείς και να φέρνουν σε δύσκολη θέση κάποιον. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε σκεπτόμαστε ή λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο. Λόγου χάρη, κάποια ζευγάρια προτιμούν να ζήσουν πρώτα μαζί, να μάθουν τις συνήθειες του άλλου και μετά από κάποιο διάστημα να προσπαθήσουν για ένα παιδί. Κάποια άλλα προσπαθούν να εξασφαλιστούν οικονομικά. Υπάρχουν και εκείνα που προσπαθούν καιρό να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν το έχουν καταφέρει.

Το να έρχεται ο καθένας και να ρωτά το κλασικό πια: παιδάκι έχετε δυσχεραίνει την κατάσταση και φέρνει σε δύσκολη θέση το ζευγάρι. Στην Ελλάδα, κυρίως δε στην επαρχία, οι αναχρονιστικές αντιλήψεις περί παιδιού συνεχίζουν να υπάρχουν και να στιγματίζουν τις γυναίκες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως πριν κάποια χρόνια, σε ένα ταξίδι μου σε ένα ορεινό χωριό, για μία κοπέλα που ήταν έγκυος, πετάγεται μία γειτόνισσα της απαξιωτικά και είπε: αυτή έκανε τρία χρόνια να πιάσει παιδί(!!!), το είπε μπροστά σε αγνώστους -δηλαδή σε εμάς- και έκανε την κοπελίτσα να νιώθει ένοχη, φαντάζομαι δε πριν μείνει έγκυος, τι θα άκουγε από το κοινωνικό της περιβάλλον.

Μία γνωστή μου, επιστήμονας και εξαιρετική γιατρός και όχι γυναικολόγος, μου έλεγε πως γυναίκες από την επαρχία, ξεπουλούν ακόμα και τα χωράφια τους και κάνουν άπειρες εξωσωματικές, για να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά. Και μέσα σε όλο αυτό το άγχος, είναι πραγματικά τουλάχιστον αγενέστατο να σε ρωτούν οι τρίτοι αν έχεις παιδιά. Ναι, πολλές φορές μπορούμε να ρωτάμε με αγάπη κάποιον κάτι, όμως ό,τι άπτεται της οικογένειάς του, είναι τόσο μα τόσο προσωπικό, που δεν μας αφορά. Το τι συμβαίνει μέσα σε ένα σπίτι το ξέρουν μόνο οι εμπλεκόμενοι, ας σταματήσουμε επιτέλους να ανακατευόμαστε στις ζωές των άλλων…. Και ας κοιτάξουμε τα δικά μας παιδιά..τη δική μας ζωή… τη δική μας οικογένεια…

Πως σας φαίνεται; Γράψτε τα σχόλιά σας...